GLASSFISH 3.1

Diabol JAVA

2011-02-28 ADMIN 

Idag släpptes applikationsservern GlassFish 3.1. Det mycket i den releasen som är värt att titta noga på och även om applikationsservrar ända sedan J2EE har haft svårt att få acceptans i systemutvecklarkretsar. Val av applikationsserver är ett strategiskt val, det är viktigt att man som företag “satsar på rätt häst”, efter som det är stor sannolikhet att man får leva med valet i flera år framöver.

GlassFish är referens implementation till Java EE specifikationen. Det betyder konkret att GlassFish alltid kommer ligga i framkant när Java och Java EE standarden utvecklas. När detta skrivs är vi på Java EE 6, en standard som innehåller väldigt mycket som höjer abstraktionsnivån på hur avancerade system utvecklas GlassFish är i dagsläget enda applikationsservern som implementerar hela Java EE 6 standarden. Standarden kräver att applikationsservern sköter det mesta av det som man för bara några åt sedan var tvungen att hacka mängder med XML för att få till. Man har tagit best practices från ramverk som Spring, Hibernate, Google Guice och Seam för att bygga upp en programmeringsmodell som bevisligen fungerar. GlassFish är således verkligen en plattform för att programmera på ett effektivt sätt.

GlassFish är ombyggd från 2.x versionen till att vara helt modulär och baserad på OSGi plattformen Apache Felix. Det betyder konkret att man har en plattform som är modulär och där man bara behöver köra de moduler som verkligen behövs. Det betyder dessutom att det är enkelt att vidareutveckla plattformen med OSGi boundles som deployas på Felix. GlassFish kan till och med interagera med OSGi boundles via injections i Java EE applikationer (sk. Hybridapplikationer).

GlassFish har i och med 3.1 åter fått stöd för klusting och central administration. Det är goda nyheter för företag med stora data centers som behöver en bra överblick över installationer och miljö och en hög tillgänglighet. Kort sagt, GlassFish tillför så mycket värde att det kanske, nästan överväger debaclet med Oracle -> Sun.